Sist oppdatert: 11-10-2024
Mangfold, likestilling og inkludering
Vi i Ingeborg Nettverket er opptatt av at alle skal kunne lykkes i sitt arbeid med mangfold, likestilling og inkludering.
Slik vi ser det, er dette nøkkelen til både personlig og faglig vekst, samt en viktig drivkraft for innovasjon i rørleggerbransjen.
Mulighetene er mange. Ved å skape et mangfoldig arbeidsmiljø, åpner vi døren for nye perspektiver og løsninger som styrker vårt omdømme.
Når vi inkluderer ulike kjønn, bakgrunner, erfaringer og kompetanse, bygger vi en sterkere og mer bærekraftig bransje, til nytte for både bedriften, våre medarbeidere og samfunnet som helhet.
På denne siden kan du lese mer om våre tanker, i tillegg til anbefalinger, tips og råd til hvordan vi alle kan lykkes i å skape en bransje som tar mangfold og inkludering på alvor.
Likestilling
Alle som bor i Norge skal ha like rettigheter og muligheter til å bidra, og til å delta i fellesskapet, uavhengig av kjønn, alder, etnisk bakgrunn, religion, seksuell orientering og funksjonsnedsettelse.
Likestilling handler om samfunnsansvar og er FNs bærekraftsmål nr 5.
En viktig del av likestillingsarbeidet for oss, handler om å styrke kvinners posisjon og stilling i rørbransjen, og byggenæringen. Lik lønn, like rettigheter og like muligheter i alle stillinger.
Kultur
En inkluderende arbeidskultur er avgjørende for medarbeidernes trivsel og produktivitet. Arbeidskultur dekker mange aspekter, deriblant om alle ansatte behandles likt og om atmosfæren på arbeidsplassen oppleves som inkluderende.
Diskriminering
Det å gi like muligheter og unngå diskriminering, er grunnleggende prinsipper alle organisasjoner bør
følge.
Spørsmål om mangfold kan bidra til å avdekke potensielle ulikheter i utvikling, lønnsstrukturer, forfremmelser og andre karrieremuligheter.
Ved å stille konkrete spørsmål kan virksomhetene finne ut om alle ansatte får like muligheter, og om diskriminering er et problem som må løses.
Trakassering/seksuell trakassering
Et trygt arbeidsmiljø uten trakassering (inkludert seksuell trakassering) er avgjørende for alle ansattes trivsel og arbeidsglede.
Interne undersøkelser om mangfold vil bidra til å kartlegge omfanget og formen for trakassering som eventuelt tar sted på arbeidsplassen.
Det er å anbefale at alle ansatte får muligheten for å besvare spørsmål og dele personlige erfaringer rundt temaet anonymt.
Virksomhetens retningslinjer og prosedyrer
Tydelige retningslinjer og prosedyrer for å bekjempe diskriminering og trakassering, er avgjørende for alle bedrifter som vil lykkes med dette arbeidet.
Ved hjelp av mangfoldsundersøkelser kan organisasjoner måle medarbeidernes oppfatning av effektiviteten og bevisstheten rundt disse retningslinjene.
Spørsmål kan dreie seg om hvorvidt de ansatte vet hvor de skal henvende seg hvis de opplever diskriminering eller trakassering, og videre til om de har tillit til at arbeidsgiveren vil iverksette nødvendige tiltak om de informerer om slike utfordringer.
Vi må alle anerkjenne at det finnes utfordringer. Rørleggerbransjen har tradisjonelt vært dominert av visse grupper og det kreves målrettet arbeid for å endre gamle mønstre.
‘
Mangfold og inkludering handler ikke bare om å tiltrekke seg et bredt spekter av talenter, men også om å skape et arbeidsmiljø hvor alle føler seg sett, hørt og respektert.
Dette er en kontinuerlig prosess som krever innsats og MOT på alle nivåer.
Strategi og ledelse:
Fokus på strategi og ledelse står helt sentralt om man skal lykkes med mangfold på arbeidsplassen.
For å hjelpe deg i gang med dette arbeidet, deler vi her noen tips for å igangsette et strategisk arbeid for å fremme arbeidet for mangfold og inkludering i rørleggerbransjen.
- Start med ledelsen: Forankre mangfold og inkludering i bedriftens strategiske planer. Sørg for at ledelsen er engasjert og aktivt arbeider for å skape en inkluderende kultur.
- Rekrutter bredt: Utvid rekrutteringsstrategien for å tiltrekke seg et bredere spekter av talenter. Se etter potensial, ikke bare erfaring og vurder hvordan ulike perspektiv kan styrke teamet.
- Skap et trygt arbeidsmiljø: Implementer tiltak som forebygger diskriminering og trakassering.
- Sørg for at alle ansatte føler seg trygge til å uttrykke seg og utvikle seg.
- Tilby opplæring og utvikling: Gi alle ansatte mulighet til å utvikle seg faglig gjennom lik tilgang til opplærings- og karriereutviklingsmuligheter. Investering i ansatte styrker både individene og bedriften.
Hva man bør tenke på når man vil utvikle og innføre en mangfoldsstrategi
- Eierskap hos lederne er en grunnleggende suksessfaktor
- Sett ord på hva mangfold og inkludering betyr for dere
- Vit hvor mangfoldige dere er og vær åpne om det
- Jobb aktivt med å øke mangfoldskompetansen. Slipp de ansatte til!
- Hent inn ekspertise
- Aktiver eget nettverk til å rekruttere mer mangfold
- Sørg for å evaluere underveis
Før man starter arbeidet, er det også et godt tips å stille seg følgende spørsmålene:
- Hvordan definerer vi mangfold?
- Hvorfor er mangfold viktig for oss?
- Hvordan vil vi oppnå det?
- Hva er vår visjon for mangfold?
Andre aktuelle tips:
Mangfold kan gi verdifullt fortrinn. Integrerings- og mangfoldsdirektoratets råd til hvordan lykkes med strategisk arbeid for økt mangfold i virksomheten. Her er tipsene for å lykkes.
Mangfold bidrar til verdiskapning
Norsk Standard for mangfoldsledelse NS 11201 kan hjelpe ledere i alle typer virksomheter å rekruttere mennesker som er forskjellige, og dra nytte av mangfoldet i sin organisasjon.
NS 11201 er et nyttig verktøy for alle virksomheter, store og små, på alle områder.
Mangfoldsledelse
Loveleen Brenna, daglig leder hos Seema (Senter for mangfoldsledelse) gir et innblikk i hva mangfoldsledelse handler om, fra et dyreperspektiv. 10 argumenter for mangfoldsledelse
Ledelsessystem for mangfold – rammeverk for strategisk arbeid med mangfold
Det finnes en norsk standard for hvordan organisasjoner skal gå frem for at mangfold skal bli en merverdi. Norge ble første landet i verden som har laget en slik standard.
Se Norsk standard for mangfoldsledelse med tilhørende veileder.
Arbeidsgivere kan få tilskudd til økt etnisk mangfold
Tilskuddet skal stimulere private og offentlige arbeidsgivere til større bevissthet om etnisk mangfold som ressurs, og støtte tiltak for økt rekruttering av innvandrere, og bedre bruken av deres kompetanse. IMDis tilskuddsordning for arbeidsgivere.
Vi håper vi kan inspirere og motivere flere til å ta del i arbeidet for et mer inkluderende, mangfoldig og dynamisk arbeidsmiljø. Både i vår bedrift og i rørleggerbransjen som helhet.
Lykke til med arbeidet.