Tina Margrethe Bjørnstad Midtrud (t.v.) har skrevet bacheloroppgave med Ingeborg-nettverket som tema, med god hjelp av styreleder Eli H. Heyerdahl Eide. Foto: RørNorge
Sist oppdatert: 09-04-2025 Tekst: Norsk Byggebransje, strategisk partner til Ingeborg-nettverket

Skrev bachelor om Ingeborg-nettverket

Ingeborg-nettverket ble tema for bacheloroppgaven til Tina Margrethe Bjørnstad Midtrud fra Lillestrøm. Det er, såvidt vi vet, historiens første.

- Jeg mener at det er de menneskelige ressursene i en bedrift som gjør det mulig for bedriften å nå
sine mål. En god kjønnsbalanse er avgjørende uansett fag og bransje, forteller Tina.

- Jeg har 20 års erfaring fra salg, de siste 10 årene fra VVS bransjen. Det var tilfeldig at jeg havnet i bransjen, men jeg ble raskt glad i både menneskene og bransjen, så jeg ble værende, ler hun.

Bacheloroppgave «Kvinner i rørbransjen - En evaluering av Ingeborg Nettverket

Med god hjelp av vår egen grunnlegger og styreleder Eli Hermine Heyrdahl Eide i tillegg til hennes eget nettverk av kvinner i rørbransjen, har Tina skrevet «Kvinner i rørbransjen - En evaluering av Ingeborg Nettverket». Arbeidet ble belønnet med karakter B.

Ingeborg-nettverket gir kvinner trygghet og tilhørighet

Kvinner som er alene i rørbransjen føler seg ofte isolert på arbeidsplassen. Gjennom intervjuene kom det tydelig fram at Ingeborg-nettverket gir dem et fellesskap og et støtteapparat.

Nettverket bidrar til å gjøre bransjen mer inkluderende og motiverer kvinnene til å bli værende i jobben.

Poeng i presentasjonen: Nettverket fungerer som en trygghetsfaktor og en arena for utvikling. Dette øker sjansen for å beholde kvinner i bransjen.

Hvordan kom du på å skrive om Ingeborg-nettverket?

- Da jeg skulle velge tema for min bachelor oppgave i HR og personalledelse, måtte jeg tenke. Jeg ville finne et unikt tema og jeg ville skrive om noe jeg brenner for.

- Jeg kom frem til at jeg ville skrive om kvinner i rørbransjen. Utfordringen ble, hvor kan jeg hente informasjon, kilder og fakta?

- Det viste seg å være veldig utfordrende, jeg fant lite informasjon, få pålitelige kilder og vurderte faktisk å bytte tema. Frem til jeg nevnte Ingeborg-nettverket for min veileder.

- Jeg må skryte av Arne Johan Johnsen, min veileder ved Kristiania høyskole. Han var den som oppfordret meg til å velge Ingeborg-nettverket som tema og han støttet meg hele veien.

- Første prioritet var kvinner i bransjen. Det var veldig viktig å få snakket med grunnlegger av nettverket og deretter medlemmene. Deres tanker og erfaringer la grunnlaget for oppgaven.

- Jeg fikk kontakt med Marie Linn Havsgaard, rørlegger og styremedlem i nettverket. Hun var en av dem som hjalp meg med informasjon og fakta. I tillegg til at hun satte meg i kontakt med grunnlegger og styreleder, Eli Hermine Heyerdahl Eide.

- Alle medvirkende er medlemmer i Ingeborg-nettverket. Det er damer i mitt eget nettverk, kvinnelige rørleggere og lærlinger, samt kvinner fra leverandør, grossist og butikk. Hele verdikjeden er representert.

Hva opplevde du som største utfordringen?

- Det må være å knytte teorien fra skolen, til praksis i rørbransjen. Vi lærte f.eks at man skal/bør bruke en mal når man rekrutterer. Praksis viste at det er helt motsatt.

Følg oss på LinkedIn

Manglende synlighet og fordommer er store hindre

- Mange jenter vurderer aldri rørbransjen som en mulighet, ikke fordi de ikke vil, men fordi de ikke vet at det er et alternativ. Fordommer om fysisk styrke og "mannsarbeid" lever fortsatt.

- Ingeborg-nettverket bidrar aktivt til å knuse disse mytene gjennom synlighet og gode rollemodeller. Poeng i presentasjonen:

- Vi må være tidligere ute – i ungdomsskole og videregående – for å vise frem at bransjen også passer for jenter.

Hva kan vi, våre medlemmer og partnere lære av din bacheloroppgave?

- Ingeborg-nettverket har gjort en suveren jobb! Det har skjedd mye siden nettverket startet i 2016, men vi har fortsatt en vei å gå.

- Viktigste oppfordringen fra meg må være å SE og erkjenne at endring trengs. Egne garderober for kvinner, arbeidsklær som passer, sko og hansker for damers føtter og hender. Alt dette burde vært en selvfølge i 2025.

- Tilrettelegging, er et annet tema som må belyses. Det er fortsatt slik at det oftest er mamma som blir hjemme med syke barn og leverer/henter i barnehage.

- Her må man se muligheter og ikke utfordringer. Hva med en fleksibel arbeidstid eller forskjøvet arbeidsskjema? Muligheter for andre arbeidsoppgaver?

- Kvinner forventer heller ikke å jobbe mindre enn deres mannlige kolleger. Tvert imot kan en god leder gjennom tilrettelegging få mer lojale medarbeidere som gir det lille ekstra.

- Se hverandre. Jeg har selv opplevd å bli alvorlig syk uten å få noen som helst oppfølgning fra verken kolleger eller ledelse.

- Det er jeg ikke alene om. Det har sikkert skjedd menn også, men nå var fokus for oppgaven kvinner i rørbransjen.

- Jeg havnet på akutten min aller første arbeidsdag i nytt firma. Full forståelse for at det er en kjip situasjon også for arbeidsgiveren, men det hjalp ikke mitt sykdomsbilde at det var null kontakt eller oppfølging fra verken leder eller andre i bedriften.

- Da jeg endelig kunne gå tilbake til jobben, følte jeg meg mindre velkommen tilbake og etter flere samtaler valgte jeg heller å si opp.

- Jeg er sterk nok til å vite at dette er arbeidsgivers problem, mer enn mitt, men jeg tror at opplevelser som dette kan medføre at flere kvinner dessverre velger å forlate VVS bransjen. Det har vi ikke råd til

- Et annet konkret råd: Nøy deg ikke med én kvinne i organisasjonen. Enhver arbeidsplass har godt av god kjønnsbalanse. Det påvirker arbeidsmiljøet i positiv retning

Har du selv opplevd å bli verdsatt som kvinne i rørbransjen?

- Både ja og nei. Jeg opplever at dette handler om et generasjonsspørsmål, både internt og eksternt.

- Eldre kunder har gjerne sett på meg og spurt: Er en av gutta inne? Vi må snakke med kara.

- Jeg er takknemlig for støtte fra såvel ledere som kolleger og er glad for at det har blitt endring. Kommer en 30 åring inn i en Comfortbutikk i dag reagerer de ikke på om det sitter en mann eller kvinne i kassen.

- Det viser at Ingeborg-nettverket har lyktes i innsatsen for at det skal være mindre rart å være kvinne i rørbransjen.

Hva kan vi gjøre bedre?

- Jeg skriver om det også i oppgaven, mer innsats ovenfor ungdomsskolen, før ungdommen skal velge utdanning.

- Start på bånn, bruk lokale medlemmer og skap lokale aktiviteter for å vise at det er normalt å være kvinne i rørbransjen.

Nå jakter du på drømmejobben. Hva ønsker du for deg selv og bransjen videre?

- Jeg vil utvikles og valgte HR fordi jeg vil jobbe med mennesker. HR er et stort felt, men drømmen må være å kunne kombinere erfaring og kompetanse med salg og rekruttering.

- Jeg vil møte mennesker, følge opp og ta vare på dem, bidra til at de trives.

- Det tror jeg er avgjørende for å skape en god arbeidsplass og lojale medarbeidere. Jeg elsker VVS bransjen og vet hva som rører seg gjennom hele verdikjeden.

- For bransjen ønsker jeg at kvinner skal være like mye verdt som menn, uansett posisjon. En god kjønnsbalanse er avgjørende uansett fag og bransje, avslutter hun.