• slide
  • slide
  • slide
2023 var et år med mange høydepunkter for Ingeborg-nettverket. Foto: NorskByggebransje.no / Heidenreich. 
Sist oppdatert: 15-01-2024

Vi skal fortsette å bygge landet

Når Ingeborg-nettverket ser tilbake på 2023 er det med stolthet over et innholdsrikt år både for, nettverket, partnere og medlemmer.

Leder Eli H. Heyerdahl Eide, forteller at netttverket hadde travle dager gjennom hele 2023. I løpet av året utvidet de styre til åtte medlemmer, som alle har fått sitt eget ansvarsområde.

Endringene er blant annet gjennomført for å kunne sikre enda større fokus på mangfold. Kvinner i rørbransjen er viktige og verdifulle i alle posisjoner.

- Mye har skjedd i året som gikk og vi er spesielt godt fornøyd med vår nye grafiske profil, og nettside som vi lanserte i juni.

- Modernisering var et viktig steg i vår videre satsning med å tydeliggjøre våre mål, løfte våre partnere og bli mer synlig ovenfor både rørbransjen, og byggenæringen.

Nytt partnerskap og nominasjoner

- Ingeborg-nettverket er alltid åpen for spennende samarbeid som kan fremme vårt arbeid og kvinner i rørbransjen.

- Vi har stor tro på at vårt nye samarbeid med Norges Hyggeligste håndverker vil bidra til nettopp dette, ettersom begge parter jobber mot et felles mål.

- Sammen skal vi fortsette å sette søkelyset på alle flinke håndverkere og løfte enda flere kvinnelige rollemodeller i byggenæringen.

- Det var en opplevelse å delta på finalefesten i Oslo og samarbeidet har allerede gitt mersmak.

- Jeg må også trekke fram at vi ble nominert til Jenteprisen 2023 og var tilstede på finalen i Oslo når vinneren ble kåret i oktober. Vi vant ikke, men nominasjonen varmer og de kunne ikke valgt en mer verdig vinner.

Jenteprisen 2023 gikk til June Holm for å ha etablert et bredt tilbud til kvinner som har blitt utsatt for voldtekt gjennom Vi tror deg-stiftelsen. Les mer hos Plan Internasjonal

Foto: Heidenreich 

Tidenes gullpartner samling

- 2023 bydde på mange høydepunkter for nettverket og vi er utrolig stolt over å ha gjennomførte tidenes samling for nettverkets gullpartnere i september.

- Under samlingen fikk vi besøk av både Forsvarsminister Eirik Christoffersen og Generalmajor Elisabeth Michelsen.

- De ga oss innblikk i sitt arbeid med å inkludere kvinner i forsvaret, håndtering av varslingssaker og hvordan de eier utfordringene.

- Det ble en fin ettermiddag med fokus på muligheter og utfordringer man som leder må være forberedt på, i forhold til de endringer som kreves når man skal gjøre bransjen til en attraktiv arena, for flere kvinner.

- Vi var også tilstede med egen stand på Bygg Reis deg i oktober, byggebransjens kanskje viktigste
møteplass for året, hvor “vår egen” Julie Forseth gikk til topps i NM. Det var en stor dag for henne og
for oss.

- Vi fikk virkelig kjenne på begrepet “stolt ingeborger” etter kåringen.

- Vi toppet året med besøk av Anita Krohn Traaseth og Maren Lundby på Inspirasjonsdagen 23, hvor vi også overrakte Ingeborgprisen 2023 til Karin Eilertsen i Tromsø.

Ingeborgprisen 2023 gikk til Karin Eilertsen fra Tromsø. Fra venstre: Karin Eilertsen og Eli H. Heyerdahl Eide. Foto: Ingeborg-nettverket.

Nye partnere

- Mens vi gleder oss over alle partnere som fornyer år etter år, er det ekstra stas å se at nye partnere også kommer til. Norsk Byggebransje gikk inn som strategisk partner.

- Konekta har oppgradert fra sølvpartner til gullpartner, Tapwell, Purus Norge og BWT er nye sølvpartnere i tillegg til LK og Aptly som nye bronsepartnere.

-Allerede nå kan vi avsløre at vi gleder oss til å presentere flere nye partnere når 2024 for alvor kommer i gang.

Slik blir du partner med Ingeborg-nettverket

Nettverkets styrke ligger i samarbeid

- Vi tar av oss hatten for den innsatsen våre partnere gjør og har gjort for å rekruttere flere kvinner til rør- og byggebransjen.

- ArmaturJonsson, Tapwell og Heidenreich har bidratt til at stolte Ingeborgere over det ganske land har blitt kjent i løpet av året som gikk. ArmaturJonsson har besøkt 7 byer rundt om i Norge med sin Ingeborg-turné.

Hit, og enda lengre

- Da vi startet Ingeborg-nettverket i 2016 var det 20 jenter som søkte til KEM linja på videregående skole. (rør, blikk og taktekking het KEM til 2021, etter det ble rør splittet ut og heter nå rørleggerlinja).

- Ved inngangen til 2016 var 61 jenter rørleggerlærling, ved inngangen til 2023 var tallet økt til 169!

- I 2023 kunne vi konstatere at rørleggerlinjen hadde en vekst i antall søkere på 9,2 % sammenlignet med 2022 og utmerket seg positivt i forhold til de andre byggfagene.

- 895 ungdommer vil bli rørleggere, 72 av dem er jenter. (84 jenter inkl KEM)

- Ingeborg-nettverket og våre partnere har definitivt bidratt til disse resultatene, men det er flere som fortjener skryt.

ArmaturJonsson har besøkt 7syv byer rundt om i Norge med sin Ingeborg-turné. Foto: ArmaturJonsson

- Bransjeorganisasjonen Rørentreprenørene Norge har vært aktiv på digitale plattformer, i tillegg til å ha møtt rekke ungdom på messer og skolebesøk.

- Deres rekrutteringsprosjekt “Bli rørlegger” blir lagt merke til, mye takket alle de flinke rørambassadørene som viser frem hverdagen til en rørlegger i sosiale medier. Flere av dem er også stolte Ingeborgere.

- RørNorges opplæringskontor og medlemsbedrifter tar sammen ansvar og åpner dørene for utplasseringselever og lærlinger. Rørbransjen går helt enkelt foran!

- NHO Byggenæringen (tidligere Byggenæringens Landsforening) som har som hovedmål å rekruttere inn til VG1 bygg og anlegg. Det at det er nok elever der er en forutsetning for å få nok søkere på rørleggerlinja.

- Vi ser også at stadig flere skoler og faglærere er mer frempå for å ufarliggjør bygg og anlegg for unge jenter ved å invitere Ingeborgere til å fortelle om rørleggerlivet.

- Til slutt skal vi heller ikke glemme alle de flotte damene som bidrar til å normalisere kvinner som rørleggere både i hverdagen og på sosiale medier.

Nye muligheter og utfordringer venter

- Ingeborg-nettverket ser alltid fremover og vi er alltid på jakt etter nye ideer, og muligheter. Vårt mål er som alltid å opprettholde og øke rørleggerfagets popularitet.

1. mars er det søknadsfrist for videregående skole og vi håper selvsagt på enda bedre tall i år igjen.

Forsvarsminister Eirik Christoffersen, Eli H. Heyerdahl Eide og Generalmajor Elisabeth Michelsen, avbildet under gullsamlingen i september. Foto: NorskByggebransje.no

Har du en oppfordring til bransjen generelt?

- Det er viktigere enn noen gang at rørleggerbedrifter tar inn lærlinger og tilbyr læreplasser til både elever fra rørleggerlinja og voksne lærlinger.

- Vi vet at ⅔ av de kvinnene som er rørleggerlærling er voksenlærling, det krever et godt apparat med fagteoriopplæring lokalt og digitalt sånn at de blir dyktige fagarbeidere etter endt læretid.

- På dette punktet stiller rørbransjen i særklasse ettersom vi har et opplegg som gjør det enklere å ha lærlinger over hele landet.

- Vi har hatt en fantastisk økning i antall kvinner som blir rørlegger, det takket være velvilje og interesse i bransjen for å tiltrekke seg flinke folk, uavhengig av kjønn og det faktum at kvinner har fått øynene opp for vår bransje.

- Jeg vil oppfordre alle rørleggerbedrifter til å huske at man etter tøffe tider alltid har opplevd krisestemning pga. mangel på fagarbeidere når byggeaktiviteten tar seg opp igjen.

- Jeg vil også minner om at vi vil oppleve at behovet for fagarbeidere vil bli høyere enn noen gang når verden “normaliserer” seg.

- Vi SKAL fortsette å bygge landet. Vi MÅ fortsette å utdanne fagarbeidere og vi elsker at rørbransjen virkelig har fått øynene opp for at også kvinner blir utmerkede rørleggere!

-Så la oss gi alle våre partnere, rørbransjen og hele byggenæringen en utfordring.

Spør dere selv:

  1. Hvor er vi? Hvor mange kvinner jobber i organisasjonen pr i dag og hvilke posisjoner har de?
  2. Hvor vil vi? Sett dere mål og gjør dem til en tydelig del av deres strategi?
  3. Hvordan og når skal vi nå målet? Ingen når sine mål uten en plan.
Følg oss på LinkedIn

- Vi i Ingeborg-nettverket skal fortsette jobben for økt kvinneandel og dermed bidra til bedre mangfold i rørbransjen også i årene som kommer.

- Vi samarbeider med bransjens kuleste bedrifter, som vil, kan og våger gå først.

- Det er stor fokus på å øke andelen kvinner som er rørlegger, men det er like viktig for oss å jobbe med å også øke andelen kvinner i alle stillinger innen rørbransjen.

- Ingeborg-nettverket er skapt av kvinner, for kvinner, med fokus på å få bransjens menn til å tenke nye tanker om hvordan bransjen skal utvikle seg.

- Hvis du som oss mener at mangfold er både klokt og lønnsomt, da trenger vi deg, avslutter Eli H. Heyerdahl Eide.

Bli medlem i dag!