- Jeg setter enormt stor pris på det, for det er lett å bli “glemt” når man går over i pensjonistenes rekker, ler Elise Thue-Nilsen etter å ha blitt tildelt Ingeborg-nettverkets hederspris. Foto: Ingeborg-nettverket
Sist oppdatert: 17-06-2024 Tekst: NorskByggebransje - Strategisk partner. 

Elise Thue-Nilsen tildelt Ingeborg-nettverkets hederspris

Gratulerer Elise Thue-Nilsen, det er en ære for Ingeborg-nettverket å gi deg Hedersprisen

-Tusen takk, jeg fikk sjokk og skjønte først ingenting. Det er veldig hyggelig, ja helt fantastisk må jeg si.

- Jeg setter enormt stor pris på det, for det er lett å bli “glemt” når man går over i pensjonistenes rekker, ler hun.

- Hedersprisen har fått hedersplass og er det første man ser når man besøker meg!

Utklipp fra Norsk Ukeblad i 1972

Hvordan har bransjen forandret seg siden du tok svennebrevet?

- Det absolutt beste er at man nå tar hensyn til at damer har andre behov enn menn. Når jeg startet som rørlegger fantes det kun altfor store kjeledresser, det eksisterte ikke arbeidshansker som passet mine hender og jeg måtte be gutta holde vakt når jeg tisset rundt et hjørne.

- I dag får man arbeidsklær som passer, kvinnelige garderober er standard og det finnes flere kvinner i bransjen, både som rørleggere og i lederposisjoner.

- Jeg elsket jobben min som rørlegger! Det gjorde meg fysisk godt å se at jeg hadde utført et godt stykke arbeid når arbeidsdagen var over.

- Den følelsen savnet jeg de dagene jeg satt på kontor, for det var det ikke like synlig hva man hadde gjort i løpet av dagen.

2024 - vi har kommet langt, men hvor henger vi mest igjen etter din mening?

- Diskriminering! Svaret kommer raskt og kontant.

- Jeg vet ikke om vi noensinne kommer helt i mål, men vi må aldri slutte å jobbe for mangfold og inkludering både i arbeidslivet, og i våre private sfærer.

- Det pågår skremmende mye bevist og ubevist diskriminering daglig. Det handler om kjønn, etnisitet, legning osv. Gamle etablerte sannheter blir værende så lenge man ikke utfordrer dem både overfor andre og seg selv.

- Et langt arbeidsliv har lært meg at det viktigste er en god kjønnsbalanse på enhver arbeidsplass, uansett bransje og næring.

- Jeg har også lært utrolig mye av min multihandikappede datter. Gjennom henne har jeg fått se diskriminering fra en annen side.

- Det er like viktig for henne at det finnes en god kjønnsbalanse i arbeidsmiljøet rundt henne. At det kommer flere menn inn i helsesektoren er like viktig som flere kvinner inn i rørbransjen og byggenæringen.

Styreleder Eli Heyerdahl Eide overakte preisen til Elise Thue-Nilsen, under feiringen av Thue-Nilsens 75 årsdag feiring. Foto: Ingeborg-nettverket

Mangfold handler om mange aspekter, men hvor viktig tror du det er å jobbe for bedre kjønnsbalanse i rør- og byggenæringen?

- Jeg har alltid trivdes blant mine mannlige kolleger, men det å ha begge kjønn representert gjør noe med arbeidsmiljøet.

– Da jeg begynte som eneste kvinnelige rørlegger i Mo i Rana forsvant pin-up damene raskt ned fra veggene. Jeg hadde ikke bedt om det, det avgjorde mannfolka selv. De syntes ikke det passet seg lengre.

- Gjennom hele min karriere har jeg fått positive tilbakemeldinger fra mannlige kolleger og samarbeidspartnere som har verdsatt at jeg som kvinne kom med andre perspektiver og tanker.

- Skulle jeg startet en arbeidsplass i dag, ville det første målet være 50/50 kjønnsbalanse. Balanse er nøkkelen.

Eli Heyerdahl Eide og Elise Thue-Nilsen. Foto: Ingeborg-nettverket

Hva er ditt beste råd til jenter og damer som vurderer en karriere i rørbransjen?

- Dere kommer til en utrolig spennende bransje som har blitt nedvurdert i alt for mange år. Faget er interessant, vidt omfattende, byr på mange ulike retninger og man blir aldri utlært.

Hva med de som fortsatt sitter på gjerdet og opplever det som utfordrende å rekruttere og/eller ansette kvinner?

- Jeg har hatt både kvinner og menn ansatt, jeg vet at arbeidsmiljøet påvirkes i positiv retning med en god kjønnsbalanse.

- Kvinner og menn har ulik innstilling, mentalitet og fysikk. Kvinner er ofte mer detaljorienterte og vil alltid gjøre sitt aller beste, hver gang. Det påvirker også faget, bedriftene og utførelsen av arbeidet, avslutter Thue-Nilsen..