
Et viktig resultat av samarbeidet med Norges Hyggeligste Håndverker har vært økt digital synlighet, noe som særlig yngre generasjoner setter pris på. Foto: Ingeborg-nettverket
Sist oppdatert: 01-04-2025. Tekst Norsk Byggebransje, strategisk partner til Ingeborg-nettverket
Fortsetter samarbeid med Norges Hyggeligste håndverker
- Samarbeidet med Norges Hyggeligste Håndverker er helt i kjernen av vårt arbeid.
- De bidrar til å løfte frem det beste med håndverksfagene, samtidig som de skaper synlighet for både menn og kvinner som gjør en fremragende jobb, sier Eli Heyerdahl Eide, leder for Ingeborg-nettverket.
Norges Hyggeligste Håndverker har vokst til å bli en betydelig aktør for positiv oppmerksomhet i byggebransjen.
Gjennom historiefortelling og aktiv fremsnakking bidrar kåringen til økt yrkesstolthet, noe som samsvarer godt med Ingeborg-nettverkets egne målsettinger.
- Hyggeligste har skapt en plattform som gir mennesker muligheten til å løfte frem dyktige håndverkere og gjøre dem synlige.
- Særlig kvinner som tidligere kanskje ikke har fått den oppmerksomheten de fortjener og som vi mener er nødvendig for å normalisere kvinners plass i byggenæringen.
- Nettopp felles innsats for en bransje i balanse er en av de viktigste grunnene til at vi ønsket å fortsette samarbeidet også i år, forklarer Eide.

- Hyggeligste har skapt en plattform som gir mennesker muligheten til å løfte frem dyktige håndverkere og gjøre dem synlige, sier Eli Heyerdahl Eide, leder for Ingeborg-nettverket. Foto: RørNorge
Skal gjøre kvinner i bransjen mer synlige
Målet med samarbeidet er fremdeles å øke kvinneandelen i bygge- og rørbransjen, og gjøre kvinner i arbeidstøy til et helt vanlig syn. Det handler om å sikre god rekruttering og vise at håndverksyrker er attraktive og fremtidsrettede valg for alle, mener hun.
- Vi ønsker oss en bransje i balanse, der det er like naturlig å se kvinner som menn på arbeidsplassene.
- Gjennom Hyggeligste ønsker vi å vise frem inspirerende rollemodeller, slik at flere kvinner kan se byggebransjen som en naturlig karrierevei, sier Eide.
Hun understreker også at en karriere innen håndverksfag ikke trenger å være et endelig valg. Det kan også fungere som et solid springbrett videre inn i andre yrker og/eller lengre utdanning.
- Vi drømmer om en fremtid hvor foreldre aktivt oppmuntrer barna sine til å satse på håndverksfag, enten som en langsiktig yrkeskarriere eller som et grunnlag for videre utdanning, påpeker Eide.
Må løfte i flokk
- Vi har fulgt kåringen gjennom mange år. Det var et stort øyeblikk da «vår egen» Camilla Cox-Barfot vant kåringen i 2019. Minst like stort da Ingeborg-medlem Lisa Marie Stavnhaugen ble kåret til Norges hyggeligste lærling i fjor.
- Vi støtter kåringen fordi bransjen har godt av mye god synlighet. Skal vi lykkes å øke rekruttering både til rørfag og håndverksfag må vi løfte i flokk.
Digital synlighet avgjørende
Et viktig resultat av samarbeidet med Norges Hyggeligste Håndverker har vært økt digital synlighet, noe som særlig yngre generasjoner setter pris på.
Stadig flere rørleggere og håndverkere er nå aktive på sosiale medier, og Eide mener Hyggeligste har bidratt til denne utviklingen.
- Sosiale medier og digital synlighet har blitt avgjørende for bransjen, både når det gjelder rekruttering og generell markedsføring.
- Gjennom Hyggeligstes gode promotering har flere håndverkere turt å vise seg frem på nett, noe som igjen gjør bransjen mer tilgjengelig og attraktiv for unge som vurderer å gå denne veien, avslutter hun.
Ingeborg-nettverket jobber for en bransje i balanse. Hvordan kan deres arbeid tilføre verdi til kåringen?
- Vi har vist at det nytter å sette seg konkrete og tøffe mål, og at verdien av å jobbe sammen som bransje funker.
- Da Ingeborg-nettverket ble etablert i 2016 var bare 3,2% av lærlingene i jenter, i 2025 er 10,9% av alle lærlingene i Norge jenter.
- Det er takket være at bransjen åpner dørene og innser at det er verdifullt å rekruttere fra hele befolkningen
- Vi har satt fokus på at hvem man rekrutterer og tiltrekker seg, til slutt er et lederansvar.
- Nettverkets partnere viser vei og forteller resten av Norges største fastlandsnæringen hva som har fungert for rørleggerbedriftene.
- For kan vi, så kan resten av byggenæringen også, det handler kun om vilje.
- Vi kan bidra til å fortelle rørbransjen at de må nominere og stemme, og ikke minst, vi vil øke andelen kvinner som er nominert i rørbransjen, avslutter Heyerdahl Eide.

- Vi har felles verdier og felles virkemidler, og mener at vårt samarbeid styrker håndverksbransjen, sier Benjamin Husstad-Nedberg, prosjektleder i Norges Hyggeligste Håndverker. Foto: Norges Hyggeligste Håndverker
Felles verdier, engasjement og mål
- Norges Hyggeligste Håndverker gleder seg over at Ingeborg-nettverket fornyer samarbeidet.
- Ingeborg-nettverker er en viktig samarbeidspartner for oss. De er flinke med rollemodeller, som også er helt sentralt hos Hyggeligste, sier Benjamin Husstad-Nedberg, prosjektleder i Norges Hyggeligste Håndverker.
- De er også flinke til å jevne ut kjønnsbalansen i håndverksbransjen, som er et mål Hyggeligste stiller seg bak.
- Vi har felles verdier og felles virkemidler, og mener at vårt samarbeid styrker håndverksbransjen.
- Ingeborg-nettverket har banet vei og vist at positivitet skaper engasjement, de er en inspirasjonskilde for hele byggenæringen.
- Begge parter ønsker å styrke håndverksbransjen generelt. Sunn kjønnsbalanse er en selvfølge og dagens kvinneandel på 2% kan ikke vedvare. Når vi løfter kvinneandelen, løfter vi også bransjen i sin helhet.
Hvordan er kjønnsbalansen i kåring, merker dere endringer fra 2017 til nå?
- Hyggeligste har hatt totalt 51 kategorivinnere og vinnere opp gjennom tidene. 13 (25%) av disse er kvinner. 2 av 8 hovedvinnere er kvinner. Vi er stolte av å dra bransjesnittet opp!
- Kjernen i Norges Hyggeligste Håndverker handler om å løfte frem alle de dyktige og hyggelige håndverkerne vi har her i landet, og gi dem oppmerksomheten de fortjener.
- Vi har gitt folk muligheten til å hylle håndverkerne og gleder vi oss over at Ingeborg-nettverket vil bidra til å sette rørbransjen på kartet, avslutter Husstad-Nedberg.