Fra innspilling av Inspirasjonsdagen 2024. Fra venstre Eli H. Heyerdahl Eide, styreleder og grunnlegger og Marie Christine Sanner, ansvarlig for inspirasjonsdagen. Foto: Ingeborg-nettverket
Sist oppdatert: 20-11-2024
Tiltak for å fremme kjønnsbalanse i rørbransjen
Skal man lykkes med å oppnå en bedre kjønnsbalanse i rørbransjen er det nødvendig med målrettede tiltak fra både myndigheter, utdanningsinstitusjoner, ulike nettverk og ikke minst bedriftene selv.
Tiltak kan inkludere å tilby flere lærlingplasser og karrieremuligheter for kvinner i alle ledd av bransjen. I tillegg bør man implementere mentorprogrammer for å støtte og veilede kvinnelige ansatte.
Et inkluderende arbeidsmiljø som verdsetter mangfold og respekterer alle ansatte uavhengig av kjønn, er en selvfølge!
I det 21. århundre er det på høy tid at en samlet bransje stiller seg bak tiltak som adresserer den vedvarende ubalansen i rørbransjen og byggebransjen for øvrig.
Å fremme kjønnsbalanse innen byggebransjen er ikke bare et spørsmål om rettferdighet, det er også en strategisk investering i bransjens fremtid.
Ved å legge bedre til rette for kvinner i alle posisjoner, vil man ikke bare forbedre bedriftskultur og økonomisk ytelse, men også fremme en mer rettferdig og inkluderende arbeidsplass for alle.
- Siden 2016 har Ingeborg-nettverket utfordret rørbransjen og satt rekruttering av kvinner og kjønnsbalanse, og dermed større mangfold på agendaen.
- Rørbransjen har gått fra 3 til 10% jenter som er rørleggerlærling de siste åtte årene – en milepæl vi har bidratt til å nå, takket være partnere som vil, våger og tar ansvar. Det sier grunnlegger og styreleder Eli H. Heyerdahl Eide.
Våre partnere driver endring
- Gullpartnere: Forpliktet til å øke kvinneandelen både blant rørleggere og i andre roller i bedriften.
- Sølvpartnere: Arrangerer årlig en eller flere aktiviteter i samarbeid med oss, og bidrar til økt fokus på mangfold og kjønnsbalanse.
- Bronsjepartnere: Støtter aktivt arbeidet for bedre kjønnsbalanse og viser at de heier på endring.
- Årets Ingeborg-pris gikk til en bedrift som har bevist at kvinner er en naturlig del av arbeidsstyrken, med 33 % kvinneandel og senest i oktober ble nettverket invitert til Lofoten for å inspirere Nord-Norges største organisasjon for byggebransjen, NESO.
- Vi stopper heller ikke her. Ingeborg-nettverket fortsetter arbeidet for økt mangfold og bedre kjønnsbalanse i rørbransjen. Vi skal belyse utfordringer, dele løsninger og fremheve de gode historiene fra bedrifter som lykkes. Sammen skaper vi varig endring!
Krav om 40% kjønnsbalanse
Den norske regjeringens vedtak om å sikre minst 40% kjønnsbalanse i norske styrer er et viktig skritt mot å fremme likestilling og mangfold på ledelsesnivå, men der regjeringen feiler kan norske bedrifter lede vei.
Tanken om 40% kjønnsbalanse er god, men det blir som "å sette vogna foran hesten". Når man ser tilbake på norsk arbeidslivspolitikk gjennom historien, har de store endringene alltid starter på gulvet, ikke på styrerommet.
Vedtaket signaliserer en politisk forpliktelse til å skape et mer representativt og inkluderende samfunn innenfor landets styrerom.
Dette er en god tanke. Imidlertid viser fra Statistisk Sentralbyrå viser at norske aksjeselskaper i 2024 hadde 80% mannlige styremedlemmer, mens norske enkeltpersonforetak allerede har oppnådd 40% kvinnelige styremedlemmer.
Med slike tall må det være lov å stille spørsmål ved hensikt bak regjeringens tiltak. Er det mer et spill for galleriet enn noe annet?
Økt fokus på kjønnsbalanse i ledelse og styrer virker å handle utelukkende om å sikre kvinner like muligheter til å delta på høyere nivåer av beslutningstaking.
Rørbransjen og byggenæringen er dog helt avhengige av folket på gulvet. SMB markedet har allerede en god balanse i sine styrerom.
Nå er tiden kommet for oss for å legge til rette for at innflytelse og påvirkning starter på gulvet og uten hindringer når toppen.
Vi kan ikke tillate at oss å komme i en situasjon hvor kjønnsbalanse og integrering i norsk arbeidsliv kun handler om å fylle kvoter, for å fremstå politisk korrekt.
Fakta er at rekruttering av kvinner til rørbransjen og evnen til å beholde deres kompetanse, vil spille en sentral rolle i arbeidet med å forme bransjens fremtidige retning og suksess.
Bedrifter innen bygg- og anleggsbransjen kan ikke utelukkende søke å etterkomme kravene om kjønnsbalanse i sine styrer og ledelse. Byggebransjen er Norges største landbaserte næring og spiller således en viktig rolle med tanke på utformingen av hele samfunnet.
Bransjens ansvar stopper ikke med boligbygging og infrastruktur. Bransjens størrelse gjør at man med rette kan kreve at de tar ansvar for å stå fram som en ledestjerne for andre bransjer.
ENK, eller AS, ledelsen i norske byggefirma må kjenne sin besøkelsestid og legge til rette for kompetente kvinner i alle posisjoner.
Det er kun ved å øke tilstedeværelsen av kvinner på gulvet og videre opp til ledernivå, og styreverv at vi kan skape inspirasjon, og et incitament for flere kvinner til å vurdere en karrierer innen rør og anleggssektoren.
Få bransjer i Norge har lengre og stoltere tradisjon for innovasjon enn byggebransjen. Det har alle som jobber i bransjen grunn til å være stolt av.
Så la oss nå komme samme å bryte med barrierer og stereotyper som har hindret at flere kvinner søker seg til yrkesfagene.
La oss gå fremfor som et eksempel på inkludering og mangfold samtidig som vi forbedre innovasjon, produktivitet og på sikt også bedriftenes lønnsomhet.