Rørentreprenørene Norge opplyser oss om at det utdannes cirka 700 nye rørleggere i året, men at behovet forventes å øke fremover. En rørlegger vil med andre ord alltid ha mulighet til å jobbe. Foto: VB
Sist oppdatert: 16-02-2023 Skrevet av Marie Christine Sanner. Saken er tildigere publisert på VB Bloggen
5 gode grunner til å velge rørleggeryrket
Står du foran et yrkesvalg og tenker at rørleggerutdanning er et alternativ? Da bør du vurdere det seriøst, for det er mange gode grunner til å bli rørlegger. Vi har tatt for oss noen av dem!
1: Lønn under utdanning og nesten en halv million i startlønn!
Som rørleggerlærling får du lønn under utdanningen. Du kan altså begynne yrkeslivet uten studielån, samtidig som du får godt betalt fra første arbeidsdag.
I 2022 var gjennomsnittslønnen for en rørlegger eller VVS-montør 560 280 kroner i året. Ingen dårlig start det?
2: Gode utviklingsmuligheter
Rørleggerfaget er i stadig endring, noe som krever at en må holde seg oppdatert. Derfor vil du som rørlegger få mange muligheter til å delta på kurs og videreutdanning.
I VB har vi et eget kompetansesenter med program for alt fra lærlinger til teknikere og ledere. Og skulle du ønske deg enda mer utdanning etter at du har tatt fagbrevet, er det mange veier å velge mellom.
Du kan for eksempel velge å ta en mesterutdanning, gå en fagskole (nivået over videregående), eller ta ingeniørutdanning på en høyskole. NHO (Næringslivets Hovedorganisasjon) har laget en oversiktlig side med de forskjellige veiene videre.
I tillegg er utdanning.no og blirorlegger.no nyttige steder for mer informasjon om mulighetene i rørleggeryrket.
3: Et fag som gir varierte arbeidsoppgaver
Jobber du som rørlegger får du brukt hele kroppen – inkludert hodet! Arbeidsoppgavene er varierte og kan bestå i alt fra små oppdrag, som å skifte pakninger på en kran i privatboliger eller bruke ren muskelstyrke når tungt utstyr skal bæres, til å forstå kompliserte beskrivelser for å kunne installere store røranlegg som skal styres digitalt, og utarbeide omfattende planer for rør og varmestyring i hele bygg.
Hodet kommer også til nytte når du skal forstå menneskene du skal hjelpe. For rørleggeryrket handler mye om nettopp det – å løse problem for folk gjennom gode, og ofte kreative, løsninger.
4: Familievennlig arbeidstid
Har du gjort deg noen tanker om hvordan du ønsker å jobbe? Som ung, og singel betyr det kanskje ikke så mye når på døgnet du jobber, eller hvor mye. men den dagen du eventuelt får samboer og egen familie, får arbeidstiden garantert større betydning.
De fleste rørleggere har en arbeidstid som gir dem god tid til familie og fritid etter jobb. Mange opplever at de kan jobbe ganske fleksibelt, og at de i stor grad kan styre sin egen arbeidshverdag, i motsetning til mange av dem som jobber i helsesektoren, for eksempel.
5: Et yrke som aldri blir borte
Så lenge mennesker er avhengig av vann og varme i bygg og boliger – altså i all uoverskuelig framtid – vil rørleggeryrket bli værende, men som tidligere nevnt, er det et fag i endring. Mange av oppgavene til en rørlegger er helt annerledes nå enn for bare noen år siden.
På den andre siden har rørleggere nærmest blitt en mangelvare. Det utdannes rett og slett ikke nok rørleggere som fagarbeidere i året for å dekke etterspørselen.
Rørentreprenørene Norge opplyser oss om at det utdannes cirka 700 nye rørleggere i året, men at behovet forventes å øke fremover. En rørlegger vil med andre ord alltid ha mulighet til å jobbe.
Trolig vil rørleggere også få stadig større betydning på områder knyttet til miljø, bærekraft, teknologi og effektiv energiutnyttelse.
Høres det spennende ut? Jeg håper at akkurat du blir en av de rørleggerne Norge trenger i framtiden. Nysgjerrig på hvordan det er å jobbe i VB? Det kan du lese mer om her.
Marie Christine Sanner
Marie Christine Sanner arbeider som prosjektansvarlig i VB med hovedansvar for kompetanse, HMS og kvalitet. Hun er spesielt opptatt av kompetanseheving i faget, i tillegg til kvalitetssikring og dokumentasjon i hverdagen for lærlinger, rørleggere og prosjektledere i rørleggerbransjen.
Å utvikle og kunne tilby kvalitetsfulle kompetanseprogrammer på vannbåren varme, sanitærteknikk og prosjektledelse, mener hun er avgjørende for å sikre riktig og oppdatert kompetanse i rørleggerfaget. Christine har i tillegg til lang arbeidserfaring som prosjektleder i en rørleggerbedrift, utdannelse innen prosjektledelse og HRM.